Számítógép és internet

Angol szavak kiejtése – avagy tanulás az Interenet segítségével

Az alábbi kis blogbejegyzés (szösszenet) megírására,  néhány órával ezelőtt Imre barátommal történt angol nyelvtanulással kapcsolatos eszmecsere késztetett. Azon gondolkodtam, hogy nem lehet igaz, hogy az Interneten ne lehessen találni olyan megoldást, amely segíthene az interneten bóklászó embernek az angol szavak kiejtésénak megtalunlásában. Több olyan oldalt (a teljesség igénye nélkül) találtamm melyek az angol nyelvoktatással kapcsolatosak, elsősorban linkgyűjtemények:

http://angoltanulas.lapozz.hu/

http://angoltanulas.lap.hu/

http://gyerekangol.lap.hu/

http://www.angol.biz/angol-lap.html

ÉS !!!!!!!!!!!!!!!!!  :

FireFox böngésződ van? Szeretnéd egyes angol szavak kiejtését egyszerűen és gyorsan megtudni? Szeretnél angolul tanulni? Akkor ezt a FireFox kiegészítőt neked találták ki… ráadásul ingyenes. 

Az alábbi linkre kattintva egy érdekes FF kiegészítést (Add-on) tölthetsz le (Firefox Pronounce), melynek a segítségével – a feltelepítés után – az adott weboldalon található angol szavak kiejtését tudhatod meg. Nem valami robothang segítségével, hanem profi szótár segítségével, eredeti kiejtéssel. Én ugyan egy kicsit lassúnak találom, (mire megtalálja /ha megtalálja/ az adott szót az adatbázisában) de szerintem megéri..

Használata: jelöld ki az adott szót, jobbklikk majd a lenyíló ablakban Pronounce szóra klikkelve lejátszható az adott szó kiejtése. .. Egész jó, kicsit lassú, …(türelem.. ill. újra próbálható)

A kiegészítő letöltése:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1689

Útmutató a telepítéshez és használatához:

http://telepito.blog.hu/2008/06/06/firefox_pronounce

Firefox újraindítása után csak annyi a teendőnk, hogy kijelöljük a kiválasztott szót, és a jobb klikkre megjelenő menüben a Pronounce parancsot választjuk.

Sajnos a szótárakban megjelenő, most konkrétan a Sztaki-ra gondolok, ott ha kijelölöm az angol szót, akkor a Pronounce-t nem lehet „közvetlenül” szólásra bírni. Viszont kitaláltam egy közvetett megoldást, :

a Windows jegyzettömbjében beírtam a szavakat, és elmentettem html kiterjesztéssel, majd utána megnyitottam a Firefox böngészőben és máris szólt a Pronounce!! Hurrá…!!

Példaként álljon itt a Kedves, szép magyar szó, angol megfelelői::

amiable  ,  comely ,  dear  ,  comely  ,  dear, ducky

Próbáljátok ki!!,érdemes !!!!!!!!!!!!! Van úgy, hogy többször meg kell ismételni a kijelölést, majd a jobbklikkre beugró kis ablakban a pronounce -re kell kattintani…

 http://img.dada.net/general/swf/media/mediaembed.swf?v=20080708150705

Reklámok

Angol szavak kiejtése – avagy tanulás az Interenet segítségével” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s